obalka

Praxe výroby piva nejen v malých pivovarech

Ing. Tomáš Kinčl

Tato publikace se zabývá především praktickým pohledem na výrobu piva v minipivovarech a malých pivovarech se zaměřením na nástrahy reálného provozu.

Tištěná kniha

V e-shopu ČVUT

Cena 400 CZK
Sleva pro studenty VŠCHT Praha

Slevu lze uplatnit pouze osobně v Univerzitním knihkupectví odborné literatury na základě studentského průkazu

Cena 320 CZK
Chci o knize vědět více
Vydavatel
VŠCHT Praha
Formát
Tištěná kniha
Jazyk
Česky
Rok vydání
2022
Počet stran
248
Pořadí vydání
První
ISBN tištěná kniha
978-80-7592-122-2

V současné době je na trhu množství knih popisujících konzervativní teorii výroby českého ležáku nebo naopak kreativní tvorbu receptů všemožných pivních stylů vyráběných v nespecifikovaných podmínkách domácího vaření či minipivovaru. Tato publikace se zabývá především praktickým pohledem na výrobu piva v minipivovarech a malých pivovarech se zaměřením na nástrahy reálného provozu.


Text odborně posoudili:
prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D., VŠCHT Praha
Ing. Josef Krýsl, Joe's garage brewery, s.r.o.
Ing. Václav Potěšil, Břevnovský klášterní pivovar svatého Vojtěcha, a.s.
Vladimír Machačný, Ecolab s.r.o.


Recenze knihy, která vyšla v Chemických Listech v 01/2023:

V poslední době vyšla celá řada pivovarských učebnic. Každá řeší pivovarství z trochu jiného úhlu pohledu: jiné velikosti pivovaru, detailem vědeckých důkazů, nebo zdůrazněním významu části pivovarského procesu.

Název této knihy je přesný: publikace se nezdržuje teoriemi, ale zaměřuje na praktické rady při výrobě piva. Rady, které se hodí nejen v prostředí minipivovaru, ale i větších provozů.

Čím menší pivovar, tím relativně více času a energie pivovaru zabírají sanitace. Stejně tak kniha zdůrazňuje význam sanitací umístěním ihned do první kapitoly a rozsahem téměř desetiny knihy. Další členění kapitol respektuje tradiční schéma pivovarské výroby.

Kniha nemá ambice radit s recepty různých druhů piv, které minipivovary vyrábějí. Většina postupů je popsána pro výrobu klasického českého ležáku. Operace varny jsou vysvětlovány zejména pro dvounádobové systémy, které jsou pro minipivovary typické.

Kniha obsahuje i kapitoly skladování a distribuce piva, stejně tak základy ekonomiky a administrativy minipivovarské výroby. Praktické zaměření podtrhuje řada obrázků a ilustrací, tabulek a grafů, které přehledně nahrazují dlouhé teoretické statě tradičních učebnic. Proto ji lze doporučit každému začínajícímu pivovarníkovi, který se potřebuje rychle zorientovat v pivovarské problematice.

Petr Košin, Budějovický Budvar, n.p.  

Mohlo by Vás také zajímat

obalka
obalka
obalka
obalka
obalka
obalka
obalka