obalka

Chemie a technologie škrobu

Ing. Petra Smrčková, Ph.D. prof. Ing. Pavel Kadlec, Dr.Sc. doc. Evžen Šárka, CSc.

Skriptum obsahuje 10 kapitol. Kapitola Historie výroby škrobu, postavení škrobárenského průmyslu u nás a ve světě provádí přes středověk až do současnosti.

E-kniha

Dostupná ke stažení ihned po zpracování úhrady

Cena 261 CZK
E-kniha pro VŠCHT Praha

Přihlaste se přes EduId

Zdarma
Tištěná kniha

V e-shopu ČVUT

Cena 290 CZK
Sleva pro studenty VŠCHT Praha

Slevu lze uplatnit pouze osobně v Univerzitním knihkupectví odborné literatury na základě studentského průkazu

Cena 190 CZK
Chci o knize vědět více
Vydavatel
VŠCHT Praha
Formát
pdf
Jazyk
Česky
Rok vydání
2025
Počet stran
182
ISBN e-kniha
978-80-7592-277-9
Pořadí vydání
První
ISBN tištěná kniha
978-80-7592-276-2

Skriptum obsahuje 10 kapitol. Kapitola Historie výroby škrobu, postavení škrobárenského průmyslu u nás a ve světě provádí přes středověk až do současnosti. Biosyntéza, vlastnosti škrobů a škrobových disperzí se věnuje i škrobovým zrnům.

Výroba škrobu z brambor a pšenice je doplněna podkapitolami o bio- a bezlepkových výrobcích. Výrobky ze škrobu zahrnují technické dextriny; tepelně, chemicky a fyzikálně modifikované škroby; hydrolyzáty; „clean-label“ škroby a nanomateriály. V kapitole Využití dalších produktů a meziproduktů výroby škrobu je pojednáno např. využití hlízové vody, zdrtků či lepku.

Škrob jeho kvalita a trendy použití zahrnuje hodnocení škrobu a jeho roli v lidské výživě. Určováním komponent jsou věnovány Analytické metody k hodnocení škrobárenských surovin, meziproduktů a produktů.


Text odborně posoudila Ing. Dagmar Šimková, Ph.D.


Annotation

The learning material contains 10 chapters. The chapter History of Starch Production, Position of Starch Industry in our Country and the World covers the history of starch production from the Middle Ages to the present day. The chapter Biosynthesis, Properties of Starches, and Starch Dispersions also deals with starch granules.

Starch Production from potatoes and wheat is supplemented with subchapters on bio- and gluten-free products. Starch products include pyrodextrins; thermally, chemically, and physically modified starches; hydrolysates; "clean-label" starches; and nanomaterials. The chapter Use of Other Products and Intermediate Products in Starch Production discusses, for example, the use of fruit water, pulp, or gluten.

Starch, its Quality and Usage Trends includes the evaluation of starch and its role in human nutrition. Analytical methods for evaluation of starch raw materials, intermediate products and products are devoted to the component´s determination.

Mohlo by Vás také zajímat

obalka
obalka
obalka
obalka
obalka
obalka
obalka
obalka