Skriptum obsahuje 10 kapitol. Kapitola Historie výroby škrobu, postavení škrobárenského průmyslu u nás a ve světě provádí přes středověk až do současnosti.
Dostupná ke stažení ihned po zpracování úhrady
Přihlaste se přes EduId
V e-shopu ČVUT
Slevu lze uplatnit pouze osobně v Univerzitním knihkupectví odborné literatury na základě studentského průkazu
Skriptum obsahuje 10 kapitol. Kapitola Historie výroby škrobu, postavení škrobárenského průmyslu u nás a ve světě provádí přes středověk až do současnosti. Biosyntéza, vlastnosti škrobů a škrobových disperzí se věnuje i škrobovým zrnům.
Výroba škrobu z brambor a pšenice je doplněna podkapitolami o bio- a bezlepkových výrobcích. Výrobky ze škrobu zahrnují technické dextriny; tepelně, chemicky a fyzikálně modifikované škroby; hydrolyzáty; „clean-label“ škroby a nanomateriály. V kapitole Využití dalších produktů a meziproduktů výroby škrobu je pojednáno např. využití hlízové vody, zdrtků či lepku.
Škrob jeho kvalita a trendy použití zahrnuje hodnocení škrobu a jeho roli v lidské výživě. Určováním komponent jsou věnovány Analytické metody k hodnocení škrobárenských surovin, meziproduktů a produktů.
Text odborně posoudila Ing. Dagmar Šimková, Ph.D.
Annotation
The learning material contains 10 chapters. The chapter History of Starch Production, Position of Starch Industry in our Country and the World covers the history of starch production from the Middle Ages to the present day. The chapter Biosynthesis, Properties of Starches, and Starch Dispersions also deals with starch granules.
Starch Production from potatoes and wheat is supplemented with subchapters on bio- and gluten-free products. Starch products include pyrodextrins; thermally, chemically, and physically modified starches; hydrolysates; "clean-label" starches; and nanomaterials. The chapter Use of Other Products and Intermediate Products in Starch Production discusses, for example, the use of fruit water, pulp, or gluten.
Starch, its Quality and Usage Trends includes the evaluation of starch and its role in human nutrition. Analytical methods for evaluation of starch raw materials, intermediate products and products are devoted to the component´s determination.