OBSAH
- 1. CHARAKTERISTIKA OBORU MIKROBIOLOGIE
- 2. NEBUNĚČNÉ ORGANISMY
- 3. BUNĚČNÉ ORGANISMY
- 3.1. Říše archebakterie Archaebacteria
- 3.2. Říše eubakterie Eubacteria, podříše bakterie Bakteria
- 3.3. Říše houby Fungi
- 4. MIKROORGANISMY A JEJICH PROSTŘEDÍ
- 5. RŮST, DĚLENÍ A REPRODUKCE ŽIVÝCH SOUSTAV
- 6. ENZYMATICKÁ VÝBAVA MIKROORGANISMŮ
- 7. VÝŽIVA A METABOLISMUS MIKROORGANISMŮ
- 7.1. Požadavky mikroorganismů na výživu a energii
- 7.2. Metabolismus foto-, chemolitotrofních a organotrofních mikroorganismů
- 7.3. Metabolismus polysacharidů, bílkovin a lipidů
- 8. GENETIKA A VARIABILITA MIKROORGANISMŮ
- 9. INDIKÁTORY EKOLOGICKÉHO ZNEČIŠTĚNÍ VOD
- 10. MIKROBIOLOGICKÉ VYŠETŘOVÁNÍ VOD
- 10.1. Mikroskopické vyšetřování vzorků
- 10.2. Mikrobiologická laboratoř a její vybavení
- 10.3. Mikroorganismy jako indikátory pro zjištění nezávadnosti vody
- 10.4. Mikrobiologické metody a stanovení mikroorganismů
- 10.5. Mikrobiologické vyhodnocení vzorků odpadních vod
- 10.6. Legislativa a mikrobiologické ukazatele jakosti vod
- 10.6.1. Mikrobiologické ukazatele dle platných norem
- 10.6.2. Mikrobiologické ukazatele v surové vodě
- 10.6.3. Mikrobiologické ukazatele v pitné a balené vodě
- 10.6.4. Mikrobiologické ukazatele v teplé vodě
- 10.6.5. Mikrobiologické ukazatele v bazénové vodě a na přírodních koupalištích
- 10.6.6. Minimální požadavek na mikrobiologický rozbor
- 10.7. Metody resuscitace poškozených mikroorganismů
- 11. SYSTÉM JAKOSTI NA ÚSEKU MIKROBIOLOGIE
- 11.1. Důvody a cíle uplatňování systému jakosti
- 11.2. Proces zabezpečení, řízení a kontroly jakosti zkoušek
- 11.2.1. Zabezpečení jakosti odběru vzorků
- 11.2.2. Kontrola jakosti používaných materiálů, chemikálií a médií
- 11.2.3. Kontrola čistoty prostředí a laboratorního nádobí
- 11.2.4. Zabezpečení jakosti měřicího zařízení
- 11.2.5. Kalibrace zkušební metody
- 11.2.6. Slepé stanovení
- 11.2.7. Validace a verifikace zkušební metody
- 11.2.8. Statistická regulace zkušební metody
- 11.2.9. Odhad nejistoty
- 11.2.10. Prověřování a zlepšování jakosti
- 11.3. Systém jakosti - trend současnosti
- 12. TERMINOLOGICKÝ SLOVNÍK
- 13. POUŽITÁ A DOPORUČENÁ LITERATURA